Zonsverduistering (update: video)

 

Vanmorgen was er een gedeeltelijke zonsverduistering te bewonderen. Het was 12 jaar geleden dat het fenomeen zich nog eens voordeed. Reden genoeg om ’s morgens in de vroegte een goede locatie te bezoeken om dit op beeld vast te leggen.

Ik koos voor de ‘Sas4 toren‘ te Dessel. Een metalen toren die 37m hoog boven het landschap uitsteekt. Helaas is deze enkel via 217 treden (ja, ik heb ze geteld) te bezoeken. Het uitzicht op de toren is super gezien daar de drie kanalen Bocholt-Herentals, Dessel-Schoten en Dessel-Kwaadmechelen elkaar kruisen.

In het naar boven klimmen al even de 'Pannenkoekenboot' gefotografeerd.Deze man stond reeds klaar met z'n videocamera's. Het statief en de witte lenzen rechts van hem zijn de mijne.De 24-70mm f/2.8 voor de landschappen.De 100-400mm f/4.0-5.6 L IS voor de close ups.Overbelichte zon maar bemerk de 'lens flare' links van de zon waar je duidelijk de gespiegelde verduisterde zon kan zien.

Bij aankomst bovenaan rond 8u15 bleek ik niet de eerste te zijn. Rechts van de man op de foto heb ik me geïnstalleerd. Voor de landschappen gebruikte ik de 24-70mm f/2.8; voor de closeups de 100-400mm f/4.0-5.6 L IS; en voor de overzichtshots de Peleng 8mm f/3.5.
Ik was bang dat ik een ND filter ging nodig maar doordat de verduistering zich in de ochtend voordeed, scheen de zon nog niet heel fel. De laatste foto’s zijn genomen ISO 100, 1/2000sec @ f/22.0, met goed resultaat. Gezien de 100-400mm tot f/40.0 kan gaan en ik m’n sluitersnelheid nog hoger kon zetten, was het nog geen probleem geweest.

Het focussen van de closeups was niet makkelijk. Recht in de zon kijken is namelijk niet aan te raden. Daarom keek ik heel schuin naar m’n oculair en draaide ik m’n statiefkop tot ik de stofdeeltje op m’n oculair zag oplichten (oranje gloed van de zon). Zo wist ik dat ik de zon in beeld had. Afdrukken en kijken op het schermpje of ik m’n compositie moest aanpassen.

Op 400mm is de minste verplaatsing van je lens een enorme verplaatsing in compositie. Zo had meer shots van een halve of geen zon, dan mooi volledig in beeld zoals hier links.

Enkele seconden voor de zon verdwijnt achter het wolkendekRechtsbovenaan is net nog het laatste hoekje van de zon te zien, voor die volledig verdween achter de wolken.Het hoogtepunt van de zonsverduistering zou vallen om 09.17 uur. De zon zou dan voor iets meer dan 75 procent verduisterd zijn door de maan. Helaas was de zon rond 9u15 alweer verdwenen achter een hogere laag bewolking.

Marc Hens, de man die er al was toen ik aankwam, heeft een mooie videocompilatie gemaakt. Geniet even mee…