Zweefvliegen @EBWE

 

Voor m’n verjaardag kreeg ik van madam een Bongobon ‘avontuur’. De keuze was snel gemaakt: een initiatievlucht zweefvliegen via de Vlaamse Zweefvlieg Academie te Weelde.
Deze post bevat foto’s die ikzelf nam als enkele beelden die m’n pa genomen heeft toen ik in de lucht hing.

De voorbereidende zaken verliepen vlotjes per e-mail. We spraken af om 10u30 aan de loods van VZA. Via de goed uitgeschreven wegbeschrijving vond ik ineens de juiste loods en reed ik niet verloren over het vliegveld…
Eens aangekomen bleek niemand minder dan bekend Vlaams acteur Lucas Van Den Eynde lid te zijn van de zweefclub. Hij zou ons later ook de nodige uitleg verschaffen. Naast mijzelf en m’n pa waren ook pa’s vriendin en zoon Cédric als een Nederlands koppel aanwezig.

First things first natuurlijk. Zowel de zwever als het sleeptoestel moeten uit de hangar worden gerold.

Dat betekent de mouwtjes van de zwever halen en naar buiten rollen onder het toezicht van de 14 jaar oude mascotte.
Daarna kon de Robin uitgehaald worden.

 

 

Vervolgens mochten we Lucas achterna rijden en reden we richting startbaan. Daar werd een picknicktafel met parasols opgezet. Op de achtergrond konden we de andere zweefclub op Weelde reeds in actie zien.

Eens alles opgezet was, de Robin getaxied had tot op onze locatie, het sleeptouw was afgerold en bevestigd, was het tijd voor de eigenlijke vlucht.

Als eerste werd mij een parachute aangedaan, je weet maar nooit… Daarna werd ik vastgesnoerd in ’the office with a view’ om wat meer uitleg te krijgen van LVDE. In case you wonder, ja ook in zwevers zijn kotszakjes voorzien.

 

Als medepassagier zit je steeds vooraan, de instructeur achterin. Vooraleer ik de commentaren zie verschijnen, dat zonnehoedje werd ten sterkste aangeraden. En ik moet ze gelijk geven, het is pokkewarm in zo’n cockpit achter plexiglas in volle zon!

Daarna was het cleared for takeoff. In luttele seconden gaat de zwever van de grond, nog voor het sleepvliegtuig voor ons goed en wel het neuswiel omhoog krijgt.

 

We worden tot op een hoogte van 750m gesleept waarna de kabel wordt gelost.

 

Daarna wordt het zoeken naar thermiek. Helaas was het nog vroeg en was de meteo-voorspelling niet positief. Na wat rondcirkelen vonden we weinig stijgende lucht en maakten we ons klaar voor de landing. Parallel met de landingsbaan vliegen, daarna 90% draaien (base) en daarna nog eens 90% voor final.

Ik had tijdens de vlucht m’n GPS-tracker. Hieronder kan je de 25 minuten vlucht op kaart zien.

Als laatste nog een filmpje van tijdens de vlucht en in final. Het geluid die je hoort, is een indicator of je stijgt of daalt (hoge toon vs lage toon), zo hoeft de piloot niet constant naar z’n hoogtemeter te kijken.

Al bij al een leuke voormiddag en zeker aan te raden voor alle wie eens ‘van de grond wil gaan’.
Neem daarvoor zeker eens contact met VZA via Ton Hardin.