Maansverduistering

 

De maansverduistering begon rond 20u25 lokale tijd, maar op dat moment was de maan in België nog niet boven de horizon. Rond 21.55 uur werd de maan, nog steeds volledig verduisterd, verwacht in het zuidoosten. De verduistering bleef totaal tot 23u05.

Met de goeie locatie voor de zonsverduistering van 4 januari in gedachten, trok ik rond 21u30 opnieuw naar de Sas4-toren te Dessel.

Helaas was het weer niet ideaal waardoor de maan pas tijdens de laatste minuten van de totale verduistering boven de wolken tevoorschijn kwam. We hadden de maan bijna niet opgemerkt. Op foto hiernaast is de maan maar net zichtbaar rechts iets onder het midden van de foto boven de jachthaven.

Ik heb getracht nog enkele foto’s te nemen maar gezien het reeds goed donker was moest ik met zeer lage sluitersnelheden werken. Een statief had ik wel maar de toren bewoog opmerkelijk door wind waardoor het statief zelf ook bewoog. Toch zijn enkele shots gelukt.

De eerste genomen een van de laatste minuten van de totale verduistering. Bij de tweede zie je de linkerkant al weer oplichten.

 

De rode kleur van de maan tijdens een maansverduistering wordt veroorzaakt door de atmosfeer van de aarde. Tijdens een totale maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan in waardoor de maan in de schaduw van de aarde terecht staat. Omdat het licht van de zon door de atmosfeer van de aarde afgebogen wordt, bereikt er een beetje zonlicht de maan,. Dat licht wordt rood verkleurd, net zoals het licht van de ondergaande zon.

In maart 2007 was er ook een volledige maansverduistering. Die kon ik toen wel met de 100-400 zeer goed fotgraferen. Hieronder een compilatie van de verduistering van toen, genomen te Marke (Kortrijk).

 class=