Yashicamat 124G, eerste resultaten

 

Terug naar mediumformaat

Lang geleden heb ik nog met mediumformaat gewerkt, met een Rolleiflex 2.8. Nu ik weer een tijdje analoog bezig ben met de Yashica, Nikkormat, Holga en Vitoret, begon het toch weer wat te kriebelen om op 6×6-formaat te werken.

De Holga doet dat wel, maar de beelden zijn uiteraard niet te vergelijken met bvb een Rolleiflex. Een Hasselblad is nog even buiten mijn budget. Dus het ging opnieuw een TLR (twin lens reflex) worden. De Rollei’s of Mamiya’s zijn ook het randje financieel gezien, maar de Yashicamat 124G was een haalbaar alternatief.
Voor de fan van degelijk analoog materiaal, kan ik jullie zeker PT Collectibles aanraden!

Alle foto’s hieronder zijn genomen met 1 softbox rechts van de camera.

Eerste kleurentest

Het eerste rolletje die de eer kreeg was Kodak Pro Gold 100HC.
De onderstaande twee beelden zijn crops gezien ik voor de veiligheid nog even wat extra afstand had genomen om zeker te zijn dat er geen probleem was op vlak van parallax. Daarom heb ik ze na de scan ook wat bijgesneden.

Madam wou ook wel eens testen, dus voor de gelegenheid nog eens de fotograaf aan de verkeerde kant van de lens.

 

Eerste zwart-wittest

Voor de zwart-witbeelden was het Kodak Professional Tri-X Pan 320.

Voor de eerste zes beelden, was madam nog maar eens testsubject. Ook hier nog even onzeker over de parallax, dus opnieuw de beelden wat bijgesneden.

 

Na de tests, was het tijd voor iets meer risico. Ik had nog 6 beelden over en verplaatste de setup naar een locatie waar ik iets meer ruimte had, en haalde de dochter erbij.

Uiteraard heeft zo’n camera geen autofocus, en alles wat in het echt naar links beweegt, zie je op je matglas naar rechts bewegen (en vice versa). Niet makkelijk dus om de kleine goed in beeld te krijgen.

Hieronder de raw scans van de zes beelden. Ik ben wel blij met het resultaat.