Blurb, van foto’s tot fotoboek

 

Na onze reis naar Zuid-Afrika wou ik toch een deftig fotoboek maken van een selectie foto’s. Via enkele aanraders van collega-fotografen binnen Xposed heb ik toen Blurb uitgeprobeerd.

Ik ga hier geen volledige review neerpennen, enkel m’n persoonlijke ervaring kort beschrijven.

De software Booksmart is beschikbaar voor zowel Mac als pc en is makkelijk te gebruiken. Ook als je wil afwijken van de standaard templates, kan je er bijmaken naar eigen keuze. De preview met 2 pagina’s naast elkaar was een geschenk uit de hemel, want pas toen merkte ik dat een van m’n templates niet correct was uitgelijnd met een andere template waardoor alle foto’s op de rechterpagina’s telkens een halve cm hoger stonden dan die van de linkerpagina.

Je kon ook kiezen om het Blurb-logo te vervangen naar een custom logo, maar dat kost 11 euro extra. Het kleine logo op de eerste en laatste pagina stoorden mij niet genoeg om er extra voor te betalen. Als ik een fotoboek zou moeten maken voor anderen, zou ik dat er uiteraard wel af halen.

Opladen en bestellen ging supermakkelijk. Ik koos uiteindelijk voor Large Square (30x30cm) op premium papier (45gr) met dust jacket. Let op, de prijzen op de website zijn exclusief BTW. Voor België wordt nog een extra 6% aangerekend. Voor verzending opteerde ik voor het duurste, Express. In totaal kwam de prijs voor 1 boek op een kleine 95 euro. Ik raad aan om te checken of er familieleden ook een exemplaar willen, want Blurb hanteert een zogenaamde flat fee van 1 tot 5 boeken. Zo spreid je de verzendingskost over meerdere boeken/personen.

Express-verzending betekent dat deze binnen de 2 business days aankomt. Deze beginnen uiteraard pas te tellen wanneer het boek effectief geprint is (bestelling tot print van 3 boeken nam 6 werkdagen doorlooptijd in mijn geval). Express en Priority laten je transport ook tracken, altijd leuk om te weten waar je boeken zich bevinden. Bij aankomst ook tevreden van de verpakking. Elk boek in een plastiek folie, dat nog eens in de bekende bubble wrap en dat dan nog eens in een kartonnen ‘envelop’.

Dan de belangrijkste vraag voor de fotograaf, zien de foto’s in het boek er uit als op m’n gekalibreerd scherm?!
Alle nodige foto’s had ik vanuit Lightroom naar de correcte afmetingen (in cm op 300dpi) geëxporteerd in sRGB en wat bijgescherpt in Pixelmator. Het was dus hopen dat de producent geen ongevraagde ‘correcties’ zou doorvoeren…

Het verdict: perfect, althans voor mij. Ik ben persoonlijk zeer tevreden van het resultaat. Geen afwijkende kleuren of contrasten. De kwaliteit van het papier en de cover zijn ook meer dan ok.

Wie benieuwd is naar het resultaat, mag altijd eens binnenspringen, of er eentje bestellen via Blurb.

Hieronder alvast een preview (druk zeker op de full screen knop):