Canon Speedlite 430EXII

 

Intro

Sedert jaren gebruik ik twee Sigma EF-500 DG Super flitsers, zowel op als naast m’n body. Nu ik geupgrade ben naar een Canon EOS 7D echter gaat dat niet meer. Blijkt namelijk dat de Sigma-flitsers niet compatibel zijn met de recentere Canon-body’s. Gelukkig werken deze wel nog op m’n backup 450D. Het was dus tijd om een nieuwe ‘on camera flash’ aan te schaffen, het werd uiteindelijk een Canon Speedlite 430EXII.

Vorige keer de Sigma gekozen

Tot voor kort was ik totaal niet professioneel bezig met fotografie maar, zoals iedereen die een beetje fanatiek met deze hobby bezig is kan beamen, is zo’n ingebouwd popup-flashding meestal totaal niet voldoende. Ik keek dus naar m’n mogelijkheden.
Je had de Canon Speedlite-reeks met de 220EX, 420EX en 550EX. De 220EX met een richtgetal van 22 leek me te licht. De 420EX sprak me aan, de 550 leek me overkill voor hetgeen ik toen deed.
Toen viel m’n oog op de Sigma EF-reeks en was m’n keuze als student met weinig geld snel gemaakt. De Sigma EF-500DG Super (let op, er is ook een gewone DG, niet super) is minder goed gebouwd, maar biedt de functionaliteiten van de Canon 550EX aan een prijs lager dan die van een 420EX.
De Sigma had zelfs iets wat een 550EX niet had, de optische slave. Dit is een optische sensor die bij het ontvangen van een lichtflits (of infraroodsignaal) de flitser doet afgaan. In praktijk betekende dit dat ik via een andere flitser (zelfs m’n popup-flitser) of IR-trigger op de body m’n Sigma kon gebruiken op statief (strobisten) zonder extra receivers te moeten aanschaffen.

Deze keer dan toch Canon

Nu m’n 7D niet meer compatible is met deze reeks van Sigma, keek ik opnieuw naar de opties. De eerste logische optie was de flitser opsturen en ‘rechippen’ maar zowel bij Konijnenberg als op het internet vond ik vooral negatieve resultaten. Dan maar kijken naar een nieuwe flitser…
Je hebt ondertussen de nieuwe reeks Canon Speedlites: voor mij keuze tussen de 430EXII en 580EXII. Bij Sigma zijn ze ook geupgrade naar de EF-530 DG Super (630 aangekondigd maar nog niet beschikbaar). Verder heb je ook de Mecablitz 58-AF2 en voor de ‘strobisten’, de Cactus KF-36.
Zowel de Canons als de Sigma’s zijn verbeterd en hebben een hoger richtgetal. Bij de Canon-reeks zijn ze net nogmaals vernieuwd naar de ‘mark II’. Het meest significante tussen de mkI en mkII van deze EX-reeks is dat de laatste snellere laadtijden geeft tussen 2 flitsen door.
De Sigma’s zijn opnieuw compatibel met de laatste body’s maar de behuizing is nog steeds beduidend minder dan de Canons.
De Mecablitz krijgt online ook goeie reviews dus bleef een optie, vooral de metalen voet en de bouwkwaliteit spraken me aan.
De Cactus was voor mij niet nodig aangezien ik nu nog 2 Sigma EF-500s heb die ik als strobist-flitserers kan gebruiken.

De laatste 2 jaar gebruikte ik m’n flitsers meer buitenshuis en dat ging in België uiteraard af en toe gepaard met regen, maar ook veel stof en modder (bvb tijdens de motorcross). De Sigma leek me voor de volgende upgrade dus minder voordelig tegenover de Canon-reeks. Verder wou ik vermijden dat ik binnen een tweetal jaar opnieuw een nieuwe flitser moet aanschaffen omdat ze weeral niet meer compatibel zijn met de laatste modellen. Om die reden zakten zowel de Sigma als de Mecablitz in de ranglijst. M’n volgende flitser werd dus zeker een Canon, maar dewelke.

De voornaamste voordelen van de 580 tov de 430 zijn:

 • Master: de 580 kan als master andere slave flitsers triggeren.
  Ik heb een IR-trigger en Cactus v4 radio trigger/receivers, dus voor mij niet nodig.
 • Hoger richtgetal: meer flitskracht dus.
  Met de Sigma’s heb ik quasi nooit full power moeten werken, plus de nieuwe body’s presteren beter onder hoge ISO-waarden dus leek met de meerkost niet waard.
 • Bounce-card, een wit uitklapbaar kaartje die bij indirect flitsen (flitskop gericht naar muur of plafond) toch nog wat licht rechtstreeks naar het onderwerp stuurt.
  De Sigma’s hebben dit ook niet en ik heb het nooit gemist. Opnieuw de meerkost niet waard.
 • Aansluiting voor externe battery pack: dit was voor mij de enigste belangrijke optie.
  Als je een ganse dag op baan bent en veel moet flitsen, zal dit ongetwijfeld voordelig zijn. Toch heb ik reeds 3 trouwpartijen gedaan met m’n Sigma’s en zolang je voldoende extra batterijen meehebt, is dat doenbaar.
 • PC-connector: daarmee kan je een radio-slave receiver rechstreeks aan de flitser hangen.
  M’n Cactus v4 receivers hebben een ‘hot shoe’ waar ik de flitser op kan monteren dus geen echte meerwaarde indien je dergelijke receivers hebt.
 • External metering: de zogenaamde ‘auto mode’ laat de flitser toe eigen berekeningen te maken om te bepalen hoe hard er moet geflitst worden en is dus niet afhankelijk van info die de camera verzameld tijdens lichtmeting.
  OK, een leuke meerwaarde maar wanneer ik ‘strobist’, moet ik m’n Sigma’s manueel instellen. Een flitser meer instellen is het eind van de wereld niet.

Gezien de 580 voor mij weinig meerwaarde biedt en wel 185EUR meer kost, is het de 430EXII geworden.

Eerste indrukken

Pro’s

De bouwkwaliteit is echt een pak beter dan de Sigma-reeks, no doubt about it. Hiermee durf ik gerust buiten lopen en er af en toe per ongeluk mee tegen een boom of muur aanlopen.
De herlaadtijd tussen 2 flitsen is fenomenaal! Een echte meerwaarde voor reportagewerk.
De voet is van metaal met een schuif/klik-systeem om op je body (of statief) te ‘locken’. Opnieuw een verbetering tov de plastieken voet met ’thumbwheel’ van de Sigma. Ik heb tot 2x toe een gebroken voetje gehad op Sigma’s en dat draaiwiel werkt ook niet altijd even OK… Opnieuw een verbetering dus.

Cons

De Canon is korter. Mogelijks geeft dit schaduw onderaan de foto’s wanneer je met grote telelenzen werkt, maar ik heb niets opgemerkt met m’n 70-200mm f/2.8 L IS. Op m’n 100-400mm ben ik niet van plan direct een on shoe flash te gebruiken dus heb ik ook niet getest.
Er zijn minder functies dan de Sigma, maar eerlijk gezegd zijn alle functies die ik op de Sigma gebruikte (EV+/-, manual power & zoom, draaibare kop boven/onder & links/rechts, rear curtain flash, high speed sync) ook aanwezig op de Canon.