Garnaalvissers te paard

 

Nog een reeks van tijdens m’n weekje verlof aan de zee. Nergens ter wereld behalve in Oostduinkerke vind je deze oude traditie nog levend terug. Ik kon dan ook niet anders dan enkele beelden schieten. Al was tot m’n verbazing geen portret van een oude verweerde visser mogelijk, het blijkt een jonge generatie te zijn!

Garnaalvissers te paard gaan zoals de naam het reeds zegt garnalen vissen in het laagwater met hun paard.
De majestueuze paarden komen aan een goed half uur voor laagtij. Achter hen hangt een kar met de manden, de netten en de visser. Eens aan het water aangekomen, worden de manden en netten aan het gareel bevestigd en bestijgt de visser z’n ros. Vervolgens trekken paard en visser het water in om een goed half uur de netten over het zand te slepen. Na terugkeer kunnen de paarden genieten van wat welverdiende rust terwijl de vissers hun vangst bekijken.
Op sommige dagen koken de vissers na de vangst ook de garnalen onmiddellijk op de zeedijk. Neem zeker eens een kijkje op de agenda van Koksijde om te zien wanneer ze dit doen. Helaas deden ze dit niet de dag dat ik er was.

Voor de geïnteresseerden, check zeker eens hun officiële website voor meer historiek.

Jammer genoeg was het de dag dat ik zou wou fotograferen zeer goed weer (de enige dag van de week dan nog) waardoor het strand druk bezet was en er dus ook een horde volk zich rond de vissers verzamelde.
Toch wou ik enkel geisoleerde beelden van deze jonge gasten dus begaf ik mij met al m’n fotomateriaal tot wel 40 à 50m in zee. Gelukkig voor het laagtij betekende dit dat ik nog maar tot net over m’n knieën in water stond.