Vintage boswandeling

 

Wie m’n vorige twee posts heeft gelezen, weet dat het geen sinecure is om met de Vitoret beelden te nemen gezien de meetzoeker niet naar behoren werkt en de lichtmeter al helemaal niet meer werk. Bij de straatfotografie was het zonnig en was veel scherptediepte geen probleem. Daarom kon ik ook op hoge diafragmawaarden werken en hyperfocaal scherpstellen. In een bos is dat echter andere koek!

Ten eerste is het daar vrij donker, ook al is het een zonnige dag. Er zat al een rolletje Agfa Vista 200 op, dus switchen naar een 400 of 800 ASA-film was geen optie. Dat betekent dat ik veel op 1/30sec heb moeten werken, met veel bewegingsonscherpte als resultaat.
Verder was het moeilijk licht in te schatten met de sunny16-regel door veel schaduw/lichtwerk tussen de bomen. Daarom heb ik me toch laten leiden door de iPhone-app die ik ook voor de Holga gebruikte.

Door de donker lichtomstandigheden werkte ik bijna constant op f/2.8 of 4.0 waardoor hyperfocaal scherpstellen veel te weinig scherptediepte gaf om mij daarover geen zorgen te maken. Voor het scherpstellen was het voornamelijk gokken. Nu ik er op terug kijk, had ik beter m’n rangefinderkaart, die ik voor de Holga ook gebruik, meegenomen om beter afstanden in te schatten.

In tegenstelling tot de straatfotografie-post, vond ik de kleuren van deze rol film wel oke en hoefden de scans zo goed als geen aanpassingen. Alleen moet ik leren recht fotograferen. Net zoals de Holga-strandfoto’s heb ik de neiging schuin te gaan.

Persoonlijk vind ik de resultaten wel geslaagd gegeven de ‘obstakels’. Dit zijn dan ook wel de enigste 4 foto’s van een rol van 36 die enigszins toonbaar waren.