Viewfinder speedlite getest op Fien

 

Begin januari kocht ik de Viewfinder Speedlite box met modifiers voor op reportageflitsers. Het pakket omvat een snoot met 2 verschillende gradaties grid, een diffusion globe en een reflector (soort van mini beauty dish) met witte, zilveren en gouden middenplaat plus 3 gradaties grid en 3 kleurenfilters.

Voor deze testen heb ik uiteraard een gewillige dochter…
Even ter verduidelijking. De foto’s van de accessoires tonen deze op statief maar alle foto’s werden genomen met de flitser op de camera tenzij specifiek aangegeven.

Reflector

De eerst is een close up met de reflector met wit middenplaatje.

Over het algemeen ben ik er zeer tevreden van.

Ik heb deze ook gebruikt tijdens de Drupal 7 release party op het KMKG. Wat ik daar geleerd heb, is dat je voor de 430EXII best enkele rubberen elastieken rond de flitskop plaatst zodat deze dikker wordt. Als je dat niet doet, durft de reflector er regelmatig afvallen terwijl je de body kantelt om de foto’s te bekijken. Resultaat is een serieus lawaai waarbij je enkele seconden alle aandacht hebt, een niet meer zo perfect ronde dish…

Onderstaande foto herken je uiteraard ook van een oudere blogpost.

 

Als 2e test, zette ik de grid erop die het licht minder verspreid naar de zijkanten. Hierdoor krijg je een vignet of spotlight-effect. Bij deze foto heb ik er nadien een texture bovenop gelegd om het een oud effect te geven.
Deze foto had je uiteraard al eens gezien in een oudere blogpost over de kakkestoel.

 

Als laatste test met de reflector, zette ik er de witte filter op. Hierdoor creëer je nog iets zachter licht.
Naast de witte, heb je ook nog een blauwe, gele en rode filter. De rode komt zodadelijk nog aan bod bij de snoot.

Voor deze 2 foto’s maakte ik gebruik van natuurlijk licht via de grote ruiten van onze living. Dit zorgde voor een witte achtergrond een ‘rim light’ langs rechts. De reflector werd dan on camera gebruikt om haar gezicht in te flitsen. Voor de close ups geeft dit merkbaar zachter licht, let op de schaduw onder de neus bij de eerste foto.

 

Diffusion globe

Dit opzetstuk verdeeld het licht niet enkel naar voren maar naar alle richtingen. Dit zorgt voor veel indirectere belichting en dus zachtere schaduwen. In grote open ruimtes quasi onbruikbaar wegens te veel verlies naar achter en zijkant maar voor foto’s in kleinere gesloten ruimtes zeer handig.

 

Snoot

De snoot dient om zeer lokaal belichting te plaatsen. Bij deze setup gebruikte ik de snoot op statief rechts achteraan als rim light. Achteraan plaatste ik de reflector met rode filter om de backdrop roze te krijgen.
Als main light gebruikte ik een reportageflitser met witte paraplu.